Det var en meget sjov og lærerig tur til Abkær mose!
Abkær Mose ligger i Haderslev Kommune, Syddanmark. Abkær mose er en af landets fineste højmoser, og også en af de sidste. Den lever af regnvand og mineralske stoffer fra vinden. Boringer 8m ned til kærtørv viser, at den har eksisteret ca. 6500 år f.K.
Kilde: http://www.sns.dk/Graasten/2005/skovbeskr/AbkaerMose.pdf
På vej til søen i Abkær mose fortalte Ida om en kødædende plante som hedder Soldug. Vi forsøgte at finde en soldug men den vil åbenbart ikke findes den dag. Eller ser den sådan ud:
Synes den ser meget uskyldig ud. Jeg troede ikke at der fandtes kødædende planter i DK, men det gør der, og endda flere af slagsens. Kilde: www.koedaedendeplanter.dk
Jeg har engang set et naturprogram om en kæmpe kødædende plante et sted i Latinamerika som spiser mennesker, og det er ikke noget jeg har drømt eller set i en science fiktion film, det er rigtigt, men jeg kan desværre ikke finde noget om den på google. Jeg har også set en udsendelse om kæmpe blæksprutte som spiser mennesker…
Men Ida fandt tranebær til os. Og jeg kunne ikke lad være med at smage på en uden at nogen opdagede det men føj hvor det smagt surt! Havde smagt en gang før og det smagt også surt men troede at Abkær mose tranebær smagte bedre men det gjorde den ikke.
Tranebær er vildtvoksende i pletter i hele den kølige del af den Nordlige halvkugle i sure moser, men kun få steder i Danmark. Dyrkning: Det er meget vigtigt, at jorden er sur. Der findes mange sorter i planteskoler. Og så er tranebær fantastisk mod blærebetændelse og fuld af C – vitamin! Så vi må i gang med at drikke tranebærjuice?
Vi så også to meget smukke røde svampe og sikkert fulde af gift, som hedder fluesvamp. Men hold op hvor var de flotte, de lignede noget fra tegnefilm i smølfeland.
Fluesvampe er store, jordboende svampe med hvide lameller og ofte med ring. De er mest kendt for de giftige arter, men der findes også en del spiselige fluesvampe. Vær opmærksom på, at svampegifte ikke dannes af svampene for at forhindre at de bliver ædt. Svampegiftene udgør en del af svampenes normale stofskifte, og de giftige svampe er derfor ikke advarselsfarvede. Man kan ikke se på en svamp, om den er giftig! Kilde: http://www.vestrehus.dk/svampeplantesider/fluesvampe.htm
Da nåede hen til søen i mosen blev vi delt op i små hold. Og jeg var med til at finde en vandnymfe og andre små larver. Her ses en tegnet vandnymfe:
Til vores fangster fik udleveret redskaber som kunne hjælpe os med at fange de små dyr. Vi fik bl.a. lupper, en slags forstørrede glas, hvide baljer og skeer. Vi skulle huske at komme vand i baljerne så vi ikke kom til at aflive dyrene, og så kunne vi flytte rundt på dem med vores skeer. Smart.
Men hold fast hvor var Esben god til at fange store ”små dyr”. Der var både vandbiller, vandedderkopper og en masse andre delikatesser som jeg ikke kan huske navnene på. Jeg må anskaffe mig en bog om små dyr i vandet. Han ville ikke fortælle sin strategi.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar